4 съвета за преодоляване на страха от зъболекар

След направено изследване в Обединеното кралство е установено, че до 12% от хората имат страх от зъболекар, а други 36% изпитват силна тревожност при нужда да посетят стоматолог. Страхът от зъболекар е често срещано явление особено за хора, които не са срещнали подходящ стоматолог при когото могат да се отпуснат и доверят. Ако изпитвате тревожност или се страхувате от посещение при вашия стоматолог, ето 4 съвета как да направите посещението си по-лесно.

1. Определете страховете си

Хората се страхуват от зъболекаря по много причини и разбирането от какво точно се страхувате е решаващата първа стъпка. Опитайте се да запишете страховете си, това не само ще ви помогне да ги разпознаете, но и ще ви помогне да съобщите точно от какво се страхувате на вашия зъболекар.

2. Общувайте с вашия зъболекар

Страхът от неизвестното е често срещана причина хората да се страхуват от зъболекаря, затова просто започнете открит разговор с вашия стоматолог. Обяснете страховете си, за да може той да бъде по-внимателен към вашето безпокойство. Ако се страхувате от неизвестното, помолете зъболекаря си да ви обясни прегледа и процедурата предварително, за да знаете какво да очаквате.

3. Преодолейте страха си

Някои страхове могат да бъдат преодолени с малко работа и плавен подход при започване на дадена манипулация. Обяснете страховете си на вашия зъболекар, за да може да ви помогне да направите малки стъпки за преодоляването им, като например да седите на зъболекарския стол, да свикнете с преглед на устата си или да свикнете със звука на определено стоматологично оборудване. Въпреки че никой не иска да му се казва, че трябва да се изправи пред страха си, това може да бъде много полезен начин да поставите страховете си в перспектива и да осъзнаете, че не са толкова лоши, колкото ги представяте в главата си.

4. Опитайте техники за релаксация

Помолете зъболекаря си да Ви даде няколко минути преди началото на прегледа за да се облегнете на стола и да дишате дълбоко, ако усетите чувство на паника, която се надига по време на посещението, не се страхувайте да поискате кратка почивка. Друга техника, която да опитате, ако изпитвате безпокойство по време на лечението, е да си припомните причината, поради която сте на зъболекар, било то за подобряване на усмивката ви, облекчаване на болката или поддържане на добра зъбна хигиена. Можете да прочетете още полезна информация тук.

С уважение,
д-р Бонева

Comments are closed.