Какво да очаквате, когато имате нужда от пломба

За малък до среден кариес ще се нуждаете от дентална помощ и вашият зъболекар ще Ви направи пломба. Тази практически безболезнена процедура е чудесен начин да запазите живата си зъбна структура, като същевременно премахнете „кариеса“.

Някои от най-честите въпроси, които получавам относно пломбите:
Как да разбера дали имам кариес и се нуждая от пломба?
Трябва ли да премахна амалгамени пломби?
Боли ли да се постави пломба?
Колко пъти ще трябва да ходя на зъболекар за да ми бъде направена пломба?

Първо, не се притеснявайте! Поставянето или смяната на пломби е една от най-безболезнените стоматологични процедури.
Какво представлява процеса по поставяне на пломба?
Поставянето на пломба е стоматологична процедура, използвана за възстановяване на част от зъба, който е бил повреден от кариес. Целта е да се отстрани гниещата област, да се почисти добре и да се „запълни“ пространството с материал, връщайки зъба към естествената му форма.

Как зъболекарят ми разбира, че имам кариес и се нуждая от пломба?
Най-показателните признаци за кариес или пулпит са болка или чувствителност около засегнатата област или внезапно попаднала храна между зъбите. Трябва да се обадите на зъболекаря си веднага щом почувствате болка или когато студени напитки или горещи храни ви карат да подскачате от дискомфорт или изтръпване.

Тъй като болката възниква, когато кариеса вече е доста голям, важно е да реагирате бързо, когато почувствате болка. Повечето опитни и добри зъболекари оставят време в графиците си за спешни случаи.

Не се задоволявайте с използването на обезболяващи агенти за да игнорирате зъбобол. Запазете час при вашият зъболекар веднага!

Когато отидете в зъболекарския кабинет, ще Ви очаква следното:
– Стоматолога ще направи визуален преглед и ще огледа най-внимателно около областта, където се оплаквате от болка. По време на стоматологичния преглед той/тя търси най-очевидните признаци на кариес по вашите зъби.
– След визуалния преглед вашият зъболекар вероятно ще използва малък инструмент(сонда), за да потвърди наличието на кариес и/или друго заболяване.
– Рентгенова снимка: След като зъболекарят завърши визуалния преглед, той/тя най-вероятно ще направи набор от рентгенови снимки на зъбите. Тези изображения дават най-добра информация за вашите зъби.
– Диагноза и план за лечение: На този етап от прегледа ще ви бъде дадена диагноза от зъболекаря и курс на лечение.

Видове пломби: Какъв вид пломба може да ми бъде направена?

какво да очаквате, когато имате нужда от пломба
Амалгама: Зъболекарите използват този материал повече от 150 години. Пломбите от амалгама изглеждат сребристи (със сигурност не е нещо, което повечето хора биха искали да се използва върху предните зъби), но с течение на времето стават матово сиви или дори черни. Все пак амалгамата е популярен избор поради сравнително ниската си цена и лесното й поставяне във влажна среда.
Ако имате много малък кариес, вашият зъболекар ще трябва да отнеме част от здрав зъб, за да направи достатъчна пространство за металната пломба. Амалгамата е „смес от метали, състояща се от течен живак и прахообразна сплав, съставена от сребро, калай и мед.
Химиополимер: Не е толерантен на влага и не се предлага в много цветове, което го прави неподходящ избор за предни зъби. Може да се постави на веднъж, което спестява време.
Фотополимер: Достатъчна здравина и отлична естетика. Подходящи и за предни и задни зъби. Нанасят се послойно и това отнема време.

какво да очаквате, когато имате нужда от пломба
Гласйономер: тези пломби обикновено се състоят от стъкло и акрилна смола. Те не са много добър избор за предни зъби, защото не могат лесно да бъдат съчетани с естествения цвят на зъбите ви.

какво да очаквате, когато имате нужда от пломба
Керамични инлей,овърлей: обикновено изискват повече от едно посещение, за да бъдат завършени. Подобно на композитите, керамиката може да бъде съобразен с цвета на вашите зъби, но те са много по-устойчиви на петна от цигари, вино, кафе и чай. И въпреки че не са толкова здрави като среброто, те приличат най-много на естествени зъби.

Какво Ви очаква при лечение и поставяне на пломба:
– Обезболяване(поставяне на упойка) около зоната на кариеса или пулпита.
– Отстраняване на кариес или стара пломба.
– Оформяне и поставяне на новата пломба.
– Полиране и проверка височината на зъбната повърхност при захапка.

Колко време издържат различните видове пломби?

Различните материали за пломби издържат различно време, въпреки че това как се грижите за устната си хигиена е от голямо значение.
Пломбите от амалгама издържат средно 10 години. Виждала съм обаче, че се държат добре след 15 и дори 20 години.
Композитните пломби издържат 4-10 години.
Керамичните инлей/оувърлей издържа 10-15 години.
Гласйономерните и химиополимерните също 4-10 години.

Не забравяйте, че пломбата не е естествен зъб. Простият отговор на въпроса „Колко време издържат пломбите?“ е че, една пломба няма да трае вечно. Това е материал, създаден от човека, и никога няма да бъде толкова добър, колкото това, с което сте родени – емайл и дентин.

От цялата информация, която предоставих в тази статия относно пломбите, кои са най-важните неща, които трябва да запомните?

Първо, не пренебрегвайте острата или пулсираща болка в един или няколко зъба. Изкушаващо е да се лекувате сами от този тип болка и да изчакате, докато можете да си „позволите“ стоматологична намеса, но колкото по-дълго се развива кариесът ви, толкова по-големи са шансовете да се нуждаете от по-скъпа процедура или дори да останете без зъб.

Второ, уверете се, че сте запознати с различните възможности за лечение. Независимо дали става въпрос за избор между лечение на коренов канал, кариес или просто избор на правилния материал за вашата пломба, поискайте изчерпателна информация от вашият стоматолог.

Трето, не забравяйте, че пломбите почти винаги са практически безболезнени. Най-болезнената част от лечението е поставянето на анестезията(упойката) в самото начало.

Искате ли да научите повече за процеса на лечение и поставянето на пломба? Просто ме попитайте.

С уважение,
„д-р Бонева“

Comments are closed.