Обличане на зъб

При нарушаване функциите на зъба, често се подхожда към обличане на зъб с коронка. Обличане на зъба с коронка служи за да се възстанови дъвкателната функция, подобри естетиката и възстанови анатомичната форма.

Често се случва да сме загубили един или повече зъби, в такъв случай се налага да възстановим липсващите зъби с имплант или мост. Зъбните мостове са конструкции от няколко коронки за постоянно носене с цел функционална и естетична замяна на изгубените зъби. Крайните коронки се поставят върху собствените ни опорни зъби или върху импланти, а средните запълват мястото на липсващите зъби.

След обличане на зъб с коронка или зъбен мост, следвайте тези съвети:

  1. Редовни посещения при стоматолога: Посещавайте своя стоматолог за редовни проверки и професионално почистване.
  2. Избягвайте твърди храни: Не гризете много твърди или лепкави храни, които могат да повредят коронките.
  3. Орална хигиена: Почиствайте зъбите си редовно с четка и конец за зъби. Използвайте вода за уста за изплакване.
  4. Избягвайте навици като гризене на моливи или нокти: Тези навици могат да повредят коронките.
  5. Спазвайте инструкциите на стоматолога: Ако имате специфични инструкции за грижа след обличането на коронките, ги следвайте.

Спазвайте тези прости стъпки, за да поддържате здравето на вашите нови коронки!

Има ли рискове при обличането на зъб с коронка или зъбен мост?

Обличането на зъби с зъбни коронки е процедура, която може да има някои рискове. Важно е да се консултирате със своя стоматолог, за да разберете какви са възможните рискове и как да ги намалите. Въпреки това, ето някои общи рискове:

  1. Чувствителност: След обличането на коронка, зъбът може да бъде чувствителен на топлина, студ или налягане. Това обаче обикновено отслабва с времето.
  2. Инфекция: В редки случаи може да се развие инфекция около коронката. Внимателна орална хигиена е важна, за да се предотврати този риск.
  3. Неправилно обличане: Ако коронката не е правилно облечена, това може да доведе до проблеми с прилепването, дискомфорт или дори загуба на коронката.
  4. Алергични реакции: При използване на материали като метал или керамика, има риск от алергични реакции.

Повечето рискове са рядки и се управляват успешно от опитни стоматолози. Не забравяйте да споделите всички свои здравословни проблеми със своя лекар, за да получите най-добрата грижа.

видове коронки

Видове коронки според материала от който са изработени:

1. Циркониева коронка – много естетични и здрави. Предназначени за пациенти търсещи естетика и здравина Естествената им визия идва от това, че са пропускливи за светлината.
2. Керамична коронка – отлична естетика, подходящи за възстановяване на предни зъби. Пропускливи са за светлина, което ги прави да изглеждат естествени.
3. Металокерамична коронка – имат висока естетика и могат да се използват за възстановяване на предни и задни зъби. Имат непрозрачен слой метал който не е пропусклив за светлината и изглеждат по-плътни в сравниние с естествения зъб. Металокерамичната коронка е отлично решение, когато е необходима естетика на приемлива цена.
4. Бленд коронка – коронка от биологично поносима метална сплав, облечена с пластмаса само от към видимата страна на зъба.
5. Метална коронка – изработват се от метална сплав. Те изискват минимално изпиляване на зъба и издържат дълго във времето.

В дентален център д-р Бонева използваме дентален скенер от последно поколение за взимане на отпечатък за коронка или мост. С това избягваме дискомфорта на пациента от взимането на отпечатък с лъжица, а най-важното е че осигуряваме 100% точност на модела, който предоставяме на зъботехника. Това е предимство, с което в никакъв случай не правим компромис, защото държим да предоставяме най-висококачествениете и естетични коронки на нашите пациенти.

Не се колебайте да ни се обадите или пишете на Viber / WhatsApp +359 877 886 816

Поздрави,
д-р Биляна Бонева

Comments are closed.