Вадене на мъдрец, ретиниран мъдрец

Ретинираните мъдреци са тези, които не могат напълно да изникнат. Причината за това може да е физическа бариера, когато посоката на зъба е такава, че му пречи да изникне или размерът на челюстта е твърде малък, което обикновено предизвиква силен дискомфорт, инфекции, кариес и увреждане на съседните зъби и кисти. Понякога и правилно разположените мъдреци при пробива си предизвикват усложнения, като болка, оток, повишена температура, подуване на лимфни възли.

Скринингът за наличието им започва в края на юношеството около 18 годишна възраст. Toй включва често клиничен преглед от зъболекар, както и рентгенография и/или СВСТ.
Ретиниран мъдрец, който нямат патология и не е причинил резорбция на предно стоящия зъб, рядко причинява симптоми.

В действителност, само 12 % от ретинираните мъдреци са свързани с патология.
Инфекцията в резултат на пробива на мъдрец може първоначално да се лекува с антибиотици или хирургично отстраняване на венеца над зъба, когато няма други пречки за пробива. Екстрахирането се налага в случаите на неправилно разположение на мъдреца. Допълнителна информация можете да намерите „тук“.

Изваждането на ретиниран мъдрец в „Денталeн център д-р Бонева“ може да бъде както планова, така и спешна операция. Преди да се пристъпи към оперативна екстракция на мъдрец е необходима задължителна консултация на място с д-р Бонева в клиниката. Пациентът трябва да има панорамна рентгенова снимка, на която се разглеждат положението и сложността на ситуацията, определя се приблизителната цена спрямо очакваната трудност и се насрочва дата.

Нека отговоря на най-задаваните въпроси в моята практика:

1) Боли ли по време на операцията?
При оперативното изваждане на ретиниран мъдрец не се усеща болка, тъй като манипулацията се извършва под упойка. Това, което пациентите усещат, е допирът и натискът в областта на зъба, който се вади. Може да се усещат и вибрации при зъби, при които се използва наконечник.

2) Може ли все пак да боли по време на операцията?
При пациентите, които са допуснали да им се възпалят мъдреците и имат активно възпаление и подуване в зоната поради наличието на гной около зъба, е възможно ефектът от упойката да не е пълен и да се усеща болка при ваденето. При такива пациенти ние избягваме да извършваме операции в този момент, а първо предприемаме лечение на възпалението и чак след като оздравеят тъканите около зъба пристъпваме към операцията.

3) Колко време ще отнеме ваденето на ретиниран мъдрец?
Обикновено отнема около 30-40 мин.

4) Колко време след това ще усещам раната?
Възстановителния период е индивидуален. Зависи от много фактори като хигиена, тютюнопушене, общи заболявания и медикаменти. Обикновено е от една до две седмици до пълно отшумяване на симптомите.

5) Ще имам ли някакви ограничения, докато зарасне раната?
Освен ограничението за избягване на тютюнопушене, и стриктната орална хигиена, обикновено не се налага нищо специално.

С уважение,
д-р Бонева

Comments are closed.