Ползите от поставяне на фасети

Поставяне на фасети са едно от най-модерните и ефективни решения в областта на естетичната стоматология, което може да ви донесе много предимства за естетичния начин по който може да изглеждат зъбите ви. Фасетите са тънки порцеланови или фотополимерни люспи, които се залепват за предната част на зъбите с цел коригиране на различни несъвършенства. В тази статия ще ви запознаем с някои от основните ползи от поставяне на фасети и ще ви дадем съвети за тяхната цена и поддръжка.

Какво може да се коригира с фасети?

С поставяне на фасетите могат да се решат множество проблеми, свързани с формата, цвета, размера или разположението на зъбите. С тяхна помощ можете да се справите със следните ситуации:

Оцветяване на зъбния емайл, което не може да се отстрани с професионално почистване и/или избелване. Това може да се дължи на генетични фактори, прием на лекарства, кафе, чай, цигари или други продукти, които оставят петна.

Счупване, износване или абразия на зъбите, които нарушават цялостта и естетиката им. Това може да се случи поради травми, неправилна захапка, киселинно разрушаване или други причини.

Несъвършенства във формата на зъбите, като прекалено къси, дълги, широки, тесни, заострени, заоблени или неравномерни зъби. Това може да се дължи на генетични фактори, неправилно развитие на зъбите, неправилно избутване на млечните зъби или други причини.

Разстояние между зъбите, което нарушава хармонията на усмивката. Това може да се дължи на генетични фактори, загуба на зъби, неправилно разположение на зъбите или други причини, къси френулуми.

Частично изкривяване на зъбите, което води до неправилна захапка, дисфункция на челюстта или неудобство при говорене и хранене. Това може да се дължи на генетични фактори, неправилно развитие на зъбите, навици като смучене на пръст или цице, травми или други причини.

Какви са предимствата на фасетите?

Ползите от поставяне на фасетите са с много предимства пред други методи за корекция на зъбите, като избелване, коронки или ортодонтски апарати. Ето някои от тях:

Естествен и красив вид – фасетите се изработват по индивидуален отпечатък на зъбите и се подбират така, че да съответстват на цвета, формата и размера на естествените зъби. Те са светлопропускливи и имитират блясъка на зъбния емайл, като създават естествена и красива усмивка.

Безболезнена и бърза процедура – поставянето на фасети изисква минимално изпиляване на зъбния емайл, с което се избягва болка, кървене, инфекции или чувствителност. Самата процедура се извършва под локална анестезия и обикновено отнема две посещения при стоматолога – едно за вземане на отпечатък и едно за залепване на фасетите.

Устойчиви и издръжливи – фасетите са изработени от висококачествени материали, които са устойчиви на оцветяване, износване, счупване или разклащане. При правилна поддръжка те могат да издържат от 10 до 15 години, без да се налага тяхната подмяна или ремонт.

Лесна поддръжка – фасетите не изискват специални грижи или продукти за почистване. Всичко, което трябва да направите, е да спазвате добра орална хигиена, като миете зъбите си два пъти на ден, използвате зъбен конец и вода за уста, и посещавате редовно стоматолога си за профилактични прегледи и почистване.

Как да изберем правилните фасети?

Изборът на правилните фасети за вас зависи от няколко фактора, като причината за поставянето им, желания вид на зъбите, бюджета и личните предпочитания. В общи линии, фасетите се делят на два основни вида – порцеланови и композитни. Порцелановите фасети са по-естествени, устойчиви и дълготрайни, но и по-скъпи. Композитните фасети са по-евтини, по-бързи и по-лесни за поставяне, но и по-податливи на оцветяване, износване и счупване.

За да изберете правилните фасети за вас, е препоръчително да се консултирате с опитен зъболекар, който ще ви направи първоначален преглед и ще ви посъветва за най-подходящия вид фасети за вашия случай.

Могат ли фасетите да бъдат отстранени?

Фасетите са перманентно решение за подобряване на вида на зъбите и не са предназначени да бъдат отстранени. Ако фасетите се отлепят, счупят или повредят, те трябва да бъдат подменени с нови. Отстраняването на фасетите може да доведе до повреда на емайла на зъбите.

Колко струват поставяне на фасети във Варна?

Цената за поставяне на фасетите във Варна може да варира в зависимост от няколко фактора, като броя на фасетите, от които се нуждаете, материалите, от които са изработени, и квалификацията на зъболекаря. Средната цена на една зъбна фасета във Варна варира от 450 до 800 лв. (225 до 400 евро).

В дентален център д-р Бонева сме разработили специална услуга за плащане на равни вноски, която може да се разсрочи за период по ваш избор. Ще се радваме да ви дадем повече информация на телефон +359 877 886 816 или Viber/WhatsApp .

Comments are closed.