Гранулом. Какво трябва да знаем?

Грануломът е образувание, което се формира в следствие на хронично протичаща инфекция, най-често около върховете на корените, след като инфекцията е преминала през каналите на зъба. Гранулома се дължи по-често на неуспешно проведено кореново лечение на зъб, хронична травма или прекарано безсимптомно възпаление на нерва на зъба. Грануломът представлява опитът на тялото да се излекува и загради инфекцията в нещо като сакче, така че да не се разпространява тя из тялото. Периодонтитите са инфекциозни заболявания, при които инфекцията обхваща тъканите и костта в основата на корена на зъба.

Много често грануломите се развиват без болка и симптоми и се откриват съвсем случайно на рентгенови снимки.

Лечението предполага пълно отстраняване на възпалението. Главната цел на стоматолога е да повлияе възпалението от конкретната зоната, като е най-добре да се подходи през корена на зъбат т.е да се направи така нареченото ендодонтско релечение на кореновия канал. Така началната фаза на остър периодонтит може да се размине само с почистване на канала, антисептична промивка и поставяне на временна пломба. В случай, че ендодонтското лечение и предписаните медикаменти не дадат добър резултат се налага хирургично лечение.

Съществено важно при лечението на грануломите е да посетите зъболекар с достатъчно натрупан опит в тази област, който притежава специална стоматологична апаратура.

Нещо на което много наблягаме след лечение на периодонтит(гранулом) в дентален център д-р Бонева е спазването на всички предписания свързани с грижата за устната хигиена и периодичните прегледи, до момента в който се уверим, че периодонтита е напълно излекуван.

Comments are closed.