Зъбни коронки – циркониева, керамична, метелокерамична и метална коронка

Зъбни коронките се използват за възстановяване цялостта и формата на зъба, за да не се разминава последната по вид и функция от естествените зъби. Съвременните зъбни коронки са изключително естетични, като например циркониевите коронки не се отличават по нищо от съседните зъби. Зъбните коронки се използват в случаите, когато разрушаването е толкова голямо, че се налага да се предпази зъбът от счупване. На време поставената коронка може да удължи живота на зъба с десетилетия и да предпази пациента от бъдещи проблеми и разходи.

В нашата дентална клиника използваме интраорален скенер за дигитално снемане на отпечатък. С помощта на дигиталната технология зъбите на пациентите могат да бъдат сканирани само за няколко минути. Най-голямото предимство е, че зъболекаря заснема прецизно точната форма на зъбите и отпечатъка не се компроментира при пренасянето от зъболекарския кабинет до лаболаторията. За нас е много важно, че така спестяваме на пациентите неприятното усещане при вземане на отпечатъци с лъжица и отпечатъчен силикон. Интраоралният скенер работи с последно полоколение 3D технология, което позволява на стоматолога и зъботехника да получат точни и прецизни данни за подготвения за дентална коронка зъб.

Кога се слага зъбна коронка?

При силно разрушен зъб, който е бил изграден и се налага да бъде предпазен от счупване.
Когато ни се налага да променим формата, цвета или размера на зъба.
При вредни навици, които могат да доведат до изтриване на емайла, като бруксизъм и пр.

зъбна коронка

Видове зъбни коронки

  1. Циркониева коронка – много естетични и здрави. Цветът на циркониевата коронка съвпада напълно с нюанса на естествения зъбен емайл. Естествената им визия идва от това, че са пропускливи за светлината. Цирконият е много здрав материал, който е биосъвместим с тъканите на човешкото тяло и не причинява алергии. Предимството на „циркониеват коронка“ е, че изглеждат естествено и красиво, както и че са леки и удобни. Тъй като материалът се характеризира с повишена твърдост и здравина, циркониевите коронки се поставят не само върху предните зъби, но и върху зъбите с дъвкателна функция, за нас са предпочитан избор за поставяне върху импланти. Циркониевите коронки са подходящи за хора с алергии, на които е трудно да се постави коронка с метал.
  2. Керамична коронка – отлична естетика, подходящи за възстановяване на предни зъби. Пропускливи са за светлина, което ги прави да изглеждат изключително естествени. На цвят, керамичната коронка може изцяло да имитира външния вид на естествения зъб. Поставят се единствено на предни зъби, тъй като са по-крехки от циркониевите и металокерамичните коронки.
  3. Металокерамична коронка – имат висока естетика и могат да се използват за възстановяване на предни и задни зъби. Имат непрозрачен слой метал който не е пропусклив за светлината и изглеждат по-плътни в сравниние с естествения зъб. Металокерамичната коронка е отлично решение, когато е необходима естетика на приемлива цена. Модерната металокерамична коронка е изработена от метал, който е покрти с няколко керамични слоя, но задължително хипоалергенен, за да е безопасен за здравето. Металокерамичните коронки са здрави и устойчиви, затова могат да изпълняват функцията си повече от десетина години. Освен това, те възстановяват функциите на зъбите отлично, защото абсолютно точно повтарят тяхната форма. Все пак металокерамичните коронки си имат и недостатъци, като един от тях е че имат нужда от подобряване на естетиката. При отдръпване на венеца с времето се забелязва тъмна метална ивица, като е възможно и посиняване на венеца. Има риск от възникване на алергия към метала. Въпреки това обаче си остават една от най-популярните и предпочитани опции.
  4. Бленд коронка – коронка от биологично поносима метална сплав, облечена с пластмаса само от към видимата страна на зъба.
  5. Метална коронка – изработват се от метална сплав. Те изискват минимално изпиляване на зъба и издържат дълго във времето.

Как да се грижим за зъбните си коронки?

Грижите напълно съвпадат с обичайното ежедневно поддържане на устната хигиена: правилно миене на зъбите 2 пъти дневно, използване на вода за уста и конец за зъби. Задължително посещение на зъболекарския кабинет за стоматологичен преглед и професионално почистване на зъбите на всеки 6 месеца. Тези мерки предпазват венците от възпаления и други инфекции и удължават живота на вашите коронки.

Обадете ни се и ние ще Ви обясним всичко, което искате да знаете за коронките и протокола по тяхното поставяне или прочетете още на нашия „уебсайт“.

Comments are closed.